Du behöver
- 2-3 ark färdig fillodeg
olivolja
2 msk smör
4 msk vetemjöl
2 1/2 dl (grädd)mjölk
100 g riven/mosad färsk getost
med stark smak
2 tsk maizena
4 ägg
Ingefärslingon (4-6 port.):
2 dl rårörda lingon
ca 1 msk nyriven, färsk ingefärsrot
Gör så här
1
Dela filloarken i fyrkanter och fodra in oljade portionssuffléformar med var sin fyrkant, låt hörnen sticka upp.
2
Pensla allt som syns av fillodegen med olja. Smält smöret i kastrull, rör i mjölet och späd med mjölk och/eller grädde. Koka upp under omrörning och låt sjuda under lock 3 minuter. Blanda i osten. Rör ut maizenan i en skvätt kallt vatten och blanda ner redningen i smeten, dra kastrullen från plattan.
3
Skilj äggen, rör ner en äggula i taget i svalnad smet. Vispa äggvitorna med fettfria redskap till riktigt hårt skum, vänd hastigt ner det i smeten och fördela den i filloformarna. I detta skick kan suffléämnena vänta någon timme på gräddning.
4
Grädda cirka 20 minuter strax ovanför mitten i 175-gradig ugn. Öppna inte ugnsluckan de första 15 minuterna.
5
Servera suffléerna, hastigt upplyfta ur formarna, omedelbart med ingefärslingon till.
6
Ingefärslingon: Smaksätt lingonen med ingefäran. Klart.