Du behöver
- Pajdeg:
- 125 g smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1/2 dl florsocker
- 2-3 msk kallt vatten
- Fyllning:
- ca 3 fasta äpplen
- 200 g mandelmassa
- 3 ägg
- 25 g smör
- 2 tsk malen kanel
- Nötknäck:
- 1 dl strösocker
- 3-4 msk vatten
- 2-3 msk flytande honung
- 2-3 msk grädde
- 100 g hackade hasselnötter
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop ingredienserna till pajskalet i matberedaren. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirkel och tryck ut i en rund pajform cirka 24 cm i diameter. Nagga pajskalet i botten och sätt in i kylskåpet 15 minuter.
2
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg bitar av mandelmassa i matberedaren och kör till en smet med ägg och smörklickar. Smaksätt med kanel.
3
Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster i pajskalet. Häll på smeten och sätt in formen i ugnens nedre del. Grädda cirka 30 minuter tills ytan är guldgul.
4
Smält sockret i en stekpanna, rör ut med vatten, honung och grädde och rör i de grovhackade nötterna. Häll knäcksmeten över den varma pajen. Låt svalna.