Glyptotekets paj

Du behöver Pajdeg: 125 g smör eller margarin 3 dl vetemjöl 1 nypa salt 1/2 dl florsocker 2-3 msk kallt vatten Fyllning: ca 3 fasta...


6 portioner

Du behöver

  • Pajdeg:
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1/2 dl florsocker
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • ca 3 fasta äpplen
  • 200 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 25 g smör
  • 2 tsk malen kanel
  • Nötknäck:
  • 1 dl strösocker
  • 3-4 msk vatten
  • 2-3 msk flytande honung
  • 2-3 msk grädde
  • 100 g hackade hasselnötter

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop ingredienserna till pajskalet i matberedaren. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirkel och tryck ut i en rund pajform cirka 24 cm i diameter. Nagga pajskalet i botten och sätt in i kylskåpet 15 minuter.

2
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg bitar av mandelmassa i matberedaren och kör till en smet med ägg och smörklickar. Smaksätt med kanel.

3
Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster i pajskalet. Häll på smeten och sätt in formen i ugnens nedre del. Grädda cirka 30 minuter tills ytan är guldgul.

4
Smält sockret i en stekpanna, rör ut med vatten, honung och grädde och rör i de grovhackade nötterna. Häll knäcksmeten över den varma pajen. Låt svalna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top