Gräddfilskaka med chokladglasyr

Du behöver 225 g smör osaltat 4.5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 4 st ägg 7 dl vetemjöl 0.5 tsk bakpulver 0.5 tsk bikarbonat 0.5...


14 portioner

Du behöver

  • 225 g smör osaltat
  • 4.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk salt
  • 2.5 dl gräddfil
  • citron fint rivet skal av 2

Glasyr:

1.5 dl mjölk
250 g choklad (blockchoklad eller Marabous mörka)
2 st äggulor
2 msk smör osaltat
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

1
Gör i ordning en rund, 3-liters kakform enligt tipsrutan. Sätt ugnen på 160 grader. Rör smöret mjukt och tillsätt socker och vaniljsocker.

2
Rör endast tills allt är välblandat. Tillsätt äggen ett i taget. Rör om efter varje, endast tills det är blandat. Fortsätt att röra om i cirka en minut efter sista ägget.

3
Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt mjölblandningen, växelvis med gräddfilen, till äggsmeten. Mjölblandningen tillsätts tre gånger och gräddfilen två gånger.

4
Rör bara tills allt är välblandat. Blanda i det rivna citronskalet.

5
Häll smeten i formen och grädda den i cirka 90 minuter. Testa med en tandpetare för att se kakan är genomgräddad. Ta den ur formen och låt den kallna.

6
Gör glasyren. Värm mjölken i en kastrull och lägg i chokladen. Låt den smälta i mjölken. Ta den från värmen. Vispa ägggulorna lätt i en skål. Vispa ner hälften av chokladblandningen i äggulorna. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen medan du vispar.

7
Sjud en minut under omrörning och vispa ner vaniljsockret.

8
Häll blandningen i en skål och låt svalna. Vispa den sedan med en elvisp tills den tjocknar. Fördela glasyren på ovansidan av kakan och bred ut den till kanterna så att det bildas mjuka fåror.


Kommentar:
Gräddfil i kakrecept är inte helt vanligt i Sverige. Men det gör kakan härligt saftig.
Tips! Ett knep som är vanligt i USA är att man lägger kakformen på en bit smörpapper och ritar av ytterkanten. Sedan klipper man ut cirkeln och lägger pappret i botten på kakformen. Smörj pappret och kanterna med smör. Då är det lätt att lossa kakan från formen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top