Du behöver
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl vatten, 37 grader
- 250 g rumsvarm kesella
- 3 msk olivolja
- 3/4 tsk salt
- 4 dl grahamsmjöl
- ca 5 dl vetemjöl
- Garnering:
- ca 2 tsk fingersalt
- ca 2 tsk kumminfrön
Gör så här
1
Smula och lös jästen i vattnet, tillsätt kesella, olja, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en slät deg, låt vila 10 minuter under bakduk.
2
Tag upp och knåda degen med resten av vetemjölet, dela den blanka degklumpen i 2 lika stora halvor. Kavla varje halva till en cirkelrund platta, cirka 30 cm tvärsöver.
3
Sporra eller skär till åtta “tårtbitar” vardera, rulla till täta gifflar och låt dem jäsa till dubbel storlek med skarven mot papprad plåt och bakduk över.
4
Pensla med vatten och strö på salt och kummin. Grädda cirka 12 minuter mitt i 225 grader varm ugn.
5
Kan frysas.
Gott till laxvåg på pinne och dragongurksallad.