Du behöver
- grönkål ca 1 kg
- vatten salt
- 1 st stjälkselleri stånd
- valnötskärnor ca 100 g
- 1 dl russin
Gör så här
1
Repa kålbladen av de grova stjälkarna och strimla bladen grovt. Lägg ner hälften i taget en halv minut i en stor gryta kokande, saltat vatten. Fiska upp med hålslev, kyl i kallvatten och låt rinna av väl. (Så här långt kan kålen förberedas och vänta i plastpåse i kylen ett par dygn.)
2
Ansa, skölj och skiva selleristjälkarna, spar ett par med fina bladtofsar till garnering. Hacka eventuellt nötkärnorna till något mindre bitar.
3
Varva kål, selleri, nötter och russin i en vid och grund skål.
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!
Olivoljevinägrett med grönmögelost smakar härligt till. Häll 2 msk extra virgin olivolja och 4-5 msk rödvinsvinäger i mixer, smula i 2 msk grönmögelost. Vrid i 1 krm svartpeppar och tillsätt 1/2 tsk salt och 1/2 tsk socker. Mixa dressingen jämn. Håller sig 1 vecka i kylen.