Grönsaksbuljong

Du behöver 2 st morötter 2 st palsternackor 1 st purjolök 0.5 st rotselleri gärna med blast 1 st persilja knippa 1 st gul lök...


2 portioner

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st purjolök
  • 0.5 st rotselleri gärna med blast
  • 1 st persilja knippa
  • 1 st gul lök
  • 2.5 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn

Gör så här

Ansa, borsta och skölj rotsaker och grönsaker. Skär dem grovt och lägg dem trångt i en kastrull. Häll vattnet över, tillsätt salt och pepparkorn. Koka under lock på svag värme ungefär 2 timmar. Sila av. Sila sedan genom kaffefilter för att få en så klar buljong som möjligt. Kyl snabbt ner buljongen om den inte ska användas på en gång. Den håller sig 3-4 dagar i kylskåp.


Kommentar:
Även grönsaksskal ger smak. Detsamma gäller de yttersta
bladen av purjolök. Skal av gul lök och rödlök ger färg åt
buljongen. Äggskal kan kokas med för att göra buljongen lite klarare.
Det är aldrig fel med en kvist av färska örter i kött- eller grönsaksbuljongen; timjan, rosmarin, körvel, dragon eler liknande. Fiskbuljongen kan få en pistill eller två av saffran, det ger både färg och smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top