Du behöver
- 150 g hirs
- 3.5 dl vatten
- 1 msk grönsaksbuljong
- 1 st lagerblad
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 st purjolök
- 1 msk smör
- ägg
- 1 dl riven ost
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk örtsalt
- 0.5 krm muskot
- 1 krm mejram
- 1.5 msk persilja
- 1 st vitlöksklyfta pressad
Gör så här
1
Koka hirsen i vatten med buljong och lagerblad cirka 10 minuter. Stäng av plattan och låt hir- sen stå kvar att svälla under lock.
2
Skala lök och morot samt skölj purjolöken väl. Strimla lök och purjo och riv moroten. Fräs grönsakerna hastigt i lite smör. Knäck äggen och blanda dem med hirsgröten och grönsakerna. Smaksätt med riven ost, kryddor och vitlök. Forma små plättar som steks guldgula. Servera med potatismos och eventuellt löksås.
Den här rätten vann ett av fem förstapris i Icakurirens stora läsartävling om bästa gröna maträtt. Resultatet av tävlingen presenterades i Icakuriren nummer 21/97. Receptets upphovskvinna Monika Schlensog är bosatt i Haina, Tyskland.