Du behöver
- 1 liter kanderade frukter och bär av syrliga sorter
- 2 dl lättrostade valnöts- eller hasselnötskärnor
- 500 g flytande honung
Gör så här
1
Fördela frukt, bär och nötter vackert i glasburkar. Häll på honung. Vicka på burken så att honungen rinner in överallt. Sätt på lock.
2
3
Det är mycket viktigt att frukt och bär verkligen är fyllda av sockerlag. Om inte så tillför de vatten till honungen och honungskrukan kommer att jäsa.
4
5
Servera honungsfrukterna till våfflor med vispgrädde. Eller som en exklusiv marmelad till kex eller rostat bröd.
6
Passar också som fyllning i en efterrättspaj eller fruktkaka.
En honungskruka påminner om romtopf. Men här är det inkokta frukter och bär, lätt rostade valnötskärnor, hasselnötskärnor eller sötmandel som varvas i en stor burk eller kruka med nyslungad honung, som gjuts över. Den kommer att sockra sig så småningom och bli ogenomskinlig. Någon minut på låg effekt i mikron gör den flytande igen. Akaciahonung är flytande i rumstemperatur. Den saluförs i plastflaska märkt “Naturligt flytande honung”. Också den rena ljunghonungen, bärnstensfärgad och geléaktig, passar bra till
honungskruka.