Du behöver
- 8 port.
- 4 dl (2 burkar) matlagningsyoghurt
- 2 msk ljus honung
- 1 msk pressad saft av lime
- 1 salladslök
- 1 msk gourmetsalt
- 3 krm kajennpeppar
- 1 dl finhackade korianderblad
- skal av 1 limefrukt
Gör så här
1
Blanda yoghurten med honung. Om honungen är fast i konsistensen hjälper det att ljumma den lite, i mikro eller hett vattenbad.
2
Raspa eller tunnskala limefrukten innan den pressas. Ansa och finstrimla den lilla tunna löken.
3
Vänd ner limesaft, lök, salt, peppar och hackade korianderblad i såsen. Färsk koriander brukar finnas bland örtkrukorna i butiken. I annat fall får 1/2-1 tsk välkrossade korianderfrön från påse duga, fastän de knappast kan kallas primörer.
4
Låt gärna yoghurtsåsen stå och dra en stund, smaken blir rundare då. Blanda i de flesta citrusstrimlorna i sista stund, strö över några som pynt.
Tips! Rasp eller finstrimlat skal av citrus kan förvaras flera dagar i kylen om det är i en tät burk med ett par stänk vatten. Det är bra att ha till diverse garnering, passa på att raspa eller skala före varje citruspressning.