Du behöver
- 50 g jäst
- 1 msk strösocker eller sirap
- 8 dl vatten 37 grader
- 3 msk olja
- 1 msk salt
- 2.5 dl grahamsmjöl
- vetemjöl ca 18 dl special
- 150 g valnötter
Gör så här
1
Smula jästen i degbunken. Tillsätt socker eller sirap och ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner olja, salt, grahamsmjöl och så mycket vetemjöl att du får en lös deg. Den ska vara klibbig, men ändå lossna från bunkens botten. Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.
2
Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två eller fyra delar, beroende på hur stora bröd du vill baka. Platta ut varje del och tryck fast valnötter.
3
Knåda in dem noga och forma fina limpor. Lägg dem på bakplåtspapper eller på en smord plåt. Täck över och låt jäsa i 35-45 minuter tills degen känns fluffig.
4
Snitta ytorna med en vass kniv, strö över lite mjöl och grädda bröden i 250 grader i 5-10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
5
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ett bröd från Hotell Borgholm på Öland, där Karin Fransson är köksmästare.