Ingrids limpa

Du behöver 50 g jäst 500 g brun farin 0.5 msk fänkål 0.5 msk kummin 0.5 msk anis 0.5 tsk salt 1 l kall mjölk...


4 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 500 g brun farin
  • 0.5 msk fänkål
  • 0.5 msk kummin
  • 0.5 msk anis
  • 0.5 tsk salt
  • 1 l kall mjölk
  • rågsikt ca 3,1 liter

Gör så här

1
Rör ut jästen med sockret. (Det fungerar bra att röra ut jästen i socker, eftersom det är en kalljäst deg som får jäsa länge.) Stöt kryddorna och tillsätt tillsammans med saltet. Häll i den kalla mjölken. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig. Täck bunken och låt jäsa på bänken över natten.

2
Knåda degen med resten av mjölet. Dela den i fyra delar och forma avlånga limpor.

3
Sätt ugnen på 175 grader.

4
Låt bröden jäsa 45 minuter. Pensla eventuellt med lite olja mellan bröden för att de ska gå lättare att bryta isär efter gräddning.

5
Grädda dem 35-40 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.


Kommentar:
Brödet passar fint till sill och ägg.
Receptet kommer från bakstugan i När på Gotland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top