Du behöver
- 50 g jäst
- 500 g brun farin
- 0.5 msk fänkål
- 0.5 msk kummin
- 0.5 msk anis
- 0.5 tsk salt
- 1 l kall mjölk
- rågsikt ca 3,1 liter
Gör så här
1
Rör ut jästen med sockret. (Det fungerar bra att röra ut jästen i socker, eftersom det är en kalljäst deg som får jäsa länge.) Stöt kryddorna och tillsätt tillsammans med saltet. Häll i den kalla mjölken. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig. Täck bunken och låt jäsa på bänken över natten.
2
Knåda degen med resten av mjölet. Dela den i fyra delar och forma avlånga limpor.
3
Sätt ugnen på 175 grader.
4
Låt bröden jäsa 45 minuter. Pensla eventuellt med lite olja mellan bröden för att de ska gå lättare att bryta isär efter gräddning.
5
Grädda dem 35-40 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.
Brödet passar fint till sill och ägg.
Receptet kommer från bakstugan i När på Gotland.