Du behöver
- 1 kg laxfilé skinn- och benfri
- 0.5 dl salt
- 2.5 msk strösocker
- 1 st lök stor gul
- 12 st kryddnejlikor hela
- 1.5 msk kryddpepparkorn
- 1.5 msk gula senapsfrön
Ättikslag:
3 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten
9 dl strösocker
Gör så här
1
Om inte laxen är i två bitar så dela den mitt av. Blanda saltet och sockret och strö lite av det på en bit dubbelvikt aluminiumfolie. Lägg på en av laxbitarna. Strö på det mesta av kvarvarande saltblandning och lägg på den andra filébiten så att tunn skiva kommer mot tjock. Strö sedan på det som finns kvar av saltblandningen och vik om folien så tätt som möjligt.
2
Lägg in paketet i dubbla plastpåsar och sedan i kylskåp. Låt paketet ligga kallt i 2 dygn. Vänd det flera gånger om dagen.
3
Låt laxen rinna av. Skrapa också av salt som inte löst sig. Lägg laxen i ny förpackning och frys in den. Den ska vara infryst minst 2 dygn innan den tinas i kylskåpet för att läggas på burk.
4
Koka upp lagen och kyl ner den så att den blir riktigt kall. Skär laxen rakt ner i knappt 1 cm tjocka skivor. Varva den med skivad lök, nejlikor, peppar och senapsfrön i en burk.
5
Häll på ättikslagen och låt den inlagda laxen stå 1 dygn. Hållbar i kyla cirka 5 dygn.
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!