Jölstralefse

Du behöver 2 1/2 dl filmjölk 2 dl mjölk, 3% 1 dl vispgrädde 1/2 dl strösocker 1 1/2 tsk hjorthornssalt 10-11 dl vetemjöl 1 1/2...


15 portioner

Du behöver

  • 2 1/2 dl filmjölk
    2 dl mjölk, 3%
    1 dl vispgrädde
    1/2 dl strösocker
    1 1/2 tsk hjorthornssalt
    10-11 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

1
Blanda fil, mjölk, grädde, socker och hjorthornssalt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölkblandningen i mjölet och blanda fort samman till en deg. Arbeta inte för länge, då blir degen seg och tung att kavla.

2
Forma en rulle som delas i lika stora delar. Kavla ut varje del lika tunt som tunnbröd med en diameter som passar för stekpannan. Nagga.

3
Grädda vartefter i torr panna på platta med drygt medelvärme. Vänd när brödet fått fina bruna prickar.

4
Trava lefserna halvt på varandra i en bakduk så att de håller sig mjuka medan de kallnar.

5
Enligt traditionen breds de kalla lefserna med en smörkräm som rörts samman av 125 g smör, 3 msk vispgrädde (rör ner lite i taget) och 3/4 dl strösocker. Man kan krydda med kanel också. Vik ihop de bredda lefserna. Så här kan de frysas en månad eller två om så önskas. Klipp dem i mindre bitar när de ska serveras.


Kommentar:
Om lefserna blir aningen torra, kan de sprejas med kallt vatten ur en duschflaska. Eller vikas in i väl urvridna handdukar en halvtimme eller så. Täck fatet med fuktad handduk eller plast om lefserna ska läggas upp i god tid före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top