Jordgubbsflan

Du behöver Mördeg: 2.5 dl vetemjöl 100 g smör 1 msk socker 1 st äggula 150 g mandelmassa portvinsgelé ca 130 g 1 msk pressad...


6 portioner

Du behöver

Mördeg:

2.5 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk socker
1 st äggula
150 g mandelmassa
portvinsgelé ca 130 g
1 msk pressad citron eller torrt vitt vin
1 l jordgubbar färska

Gör så här

1
Börja med att hacka samman mjöl, smör och socker till mördegen. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den i kylen i 30 minuter.

2
Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen med fingrarna i en pajform. Grädda den i 15 minuter.

3
Riv mandelmassan grovt rdirekt ner i det förgräddade pajskalet. Botten ska täckas av mandelmasserasp.

4
Grädda cirka 10 minuter tills mandelmassan fått en kraftigt brun nyans. Låt svalna.

5
Smält geléet i en kastrull på spisen eller i mikron. Sätt smak med pressad citron eller torrt vitt vin.

6
Skölj och dela jordgubbarna. Lägg dem tätt, tätt i pajskalet. Pensla dem med geléet när det stelnat något.

7
Njut kakan med mjukrörd gammaldags vaniljglass till. Eller en klick crème fraîche!


Kommentar:
Jordgubbsfrossa har vi numera nästan året runt, men aldrig smakar de så gott som när solen skiner och du kan äta ute!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top