Jordgubbspaj

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 0.5 dl florsocker 125 g smör 1 st äggula 2 msk vatten Fyllning: 3/4-1 l jordgubbar färska kumquats 6-7...


1 portion

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
125 g smör
1 st äggula
2 msk vatten

Fyllning:

3/4-1 l jordgubbar färska
kumquats 6-7
rönnbärsgelé

Kräm:

2 dl crème fraîche
1 msk vaniljsocker
strösocker

Gör så här

1
Blanda mjöl och florsocker. Skär smöret i små bitar och blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt till en deg. Platta ut den, lägg i kylskåp och låt vila minst en halvtimme.

2
Kavla ut degen till en stor platta och lägg i en pajform. Till små pajer är det lättare att bara dela i bitar och trycka ut degen med mjölade tummar i formarna.

3
Förgrädda pajskalet. Efter 25-30 minuter i 200 graders ugn har det fått fin färg. Om du väljer portionspajer, räkna med att grädda 10 minuter i 225 graders ugn.

4
Skölj och skiva jordgubbar och kumquats. Rör ihop crème fraîche med vaniljsocker och lite strösocker beroende på hur söta jordgubbarna är. Bred krämen över den avsvalnande pajen. Lägg på de skivade bären.

5
Värm geléet tills det precis smälter och pensla över bären.


Kommentar:
Till efterrätter går det mycket bra att använda ett vanligt pajrecept, men med en äggula och lite socker i degen blir pajskalet mer som en kaka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top