Julisallad

Du behöver 15 färska vitlöksklyftor 1 1/2 dl (oliv)olja 250 g morötter 450 g fänkål 250 g salladslökar 200 g små champinjoner 2-4 st röd...


4 portioner

Du behöver

  • 15 färska vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl (oliv)olja
  • 250 g morötter
  • 450 g fänkål
  • 250 g salladslökar
  • 200 g små champinjoner
  • 2-4 st röd spansk peppar
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • ca 8 st (ca 50 g) torkade tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 dl (ca 35 g) kapris
  • 3 msk nypressad citronsaft
  • 3 färska timjankvistar
  • 1 baguette
  • 1 knippa bladpersilja

Gör så här

1
Skala vitlöksklyftorna. Pressa tre av dem och blanda med oljan. Skala och halvera morötterna längs med. Skär dem i 3 cm långa bitar. Putsa fänkålen och skär den i klyftor med 2 cm sida på bredaste stället.

2

3
Ansa salladslöken och skär stjälkarna i 3 cm långa bitar och löken i 4 klyftor. Putsa svampen. Klyv pepparfrukterna och kärna ur dem.

4

5
Hetta upp 1 dl av oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i vitlök, morötter, pepparfrukter och fänkål. Låt grönsakerna fräsa i oljan cirka 4 minuter. Tillsätt buljong, salt, peppar. Koka försiktigt cirka 8 minuter. Lägg i svamp, salladslök och finstrimlade tomater. Koka ytterligare 4 minuter.

6

7
Blanda i kapris och citronsaft. Låt salladen svalna. Blanda timjanbladen med vitlöksoljan som finns kvar. Halvera en baguette. Pensla den med oljeblandningen och skär baguetten i 3 cm breda bitar. Låt dem få färg i 225 grader varm ugn.

8

9
Strö slutligen klippt persilja över salladen och servera den med baguettebitarna till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top