Du behöver
- 15 färska vitlöksklyftor
- 1 1/2 dl (oliv)olja
- 250 g morötter
- 450 g fänkål
- 250 g salladslökar
- 200 g små champinjoner
- 2-4 st röd spansk peppar
- 2 dl grönsaksbuljong
- ca 8 st (ca 50 g) torkade tomater
- salt
- svartpeppar
- 1/2 dl (ca 35 g) kapris
- 3 msk nypressad citronsaft
- 3 färska timjankvistar
- 1 baguette
- 1 knippa bladpersilja
Gör så här
1
Skala vitlöksklyftorna. Pressa tre av dem och blanda med oljan. Skala och halvera morötterna längs med. Skär dem i 3 cm långa bitar. Putsa fänkålen och skär den i klyftor med 2 cm sida på bredaste stället.
2
3
Ansa salladslöken och skär stjälkarna i 3 cm långa bitar och löken i 4 klyftor. Putsa svampen. Klyv pepparfrukterna och kärna ur dem.
4
5
Hetta upp 1 dl av oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i vitlök, morötter, pepparfrukter och fänkål. Låt grönsakerna fräsa i oljan cirka 4 minuter. Tillsätt buljong, salt, peppar. Koka försiktigt cirka 8 minuter. Lägg i svamp, salladslök och finstrimlade tomater. Koka ytterligare 4 minuter.
6
7
Blanda i kapris och citronsaft. Låt salladen svalna. Blanda timjanbladen med vitlöksoljan som finns kvar. Halvera en baguette. Pensla den med oljeblandningen och skär baguetten i 3 cm breda bitar. Låt dem få färg i 225 grader varm ugn.
8
9
Strö slutligen klippt persilja över salladen och servera den med baguettebitarna till.