Kåldolmar med lövbiff och salvia

Du behöver ca 1 1/2 kg vitkål salt smör 2 dl (ca 150 g) finhackad gul lök 2 msk finhackad, färsk salvia 2 vitlöksklyftor, finhackade...


4 portioner

Du behöver

  • ca 1 1/2 kg vitkål
  • salt
  • smör
  • 2 dl (ca 150 g) finhackad gul lök
  • 2 msk finhackad, färsk salvia
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 skivor formfranska, smulade
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 burk hela tomater med juice
  • 2 medelstora morötter, tunnskivade
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk strösocker
  • malen svartpeppar
  • 8 (ca 600 g) lövbiffar

Gör så här

1
Sätt en korkskruv i kålstocken. Lägg kålhuvudet i kokande, lättsaltat vatten. Tillaga det i 5-10 minuter. Skölj bladen i kallt vatten i ett durkslag, torka av dem med hushållspapper och skär bort en kil av stocken på 8 stora blad. Finstrimla 300 gram av resterande vitkål till fyllning. Fräs löken, den strimlade kålen, hälften av salvian och hälften av vitlöken tills kålen är mjuk. Blanda ner brödet och persiljan. Smaka av med salt. Ställ åt sidan. Koka upp tomaterna med juicen tillsammans med morötterna och resten av vitlöken i en ugnssäker gryta. Tillsätt vinäger, socker, resten av salvian, 1 tesked salt och 1 krm peppar. Koka sakta i cirka 10 minuter.

2
Fyll under tiden varje kålblad med en lövbiff. Salta och peppra.

3
Klicka ett par msk fyllning i varje dolme. Rulla ihop, fäst med tandpetare och lägg dem i grytan. Pensla dolmarnas översida med smält smör. Ställ in i ugnens ned-re del i 175 graders värme i cirka 20 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top