Du behöver
- färskt vitkålshuvud (ca 1 kg)
- smör
- 1 msk soja
- vatten ca 1 dl
- 500 g blandfärs eller fläskfärs
- 4 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 2 krm kryddpeppar malen
- 1 tsk timjan
- öl (33 cl)
Gör så här
Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i små bitar. Bryn dem i omgångar och lägg över i en gryta. Rör ner sojan. Låt kålen småsteka under lock i cirka 5 minuter. Späd med vatten. Blanda färsen med mjölk, salt, kryddpeppar och timjan. Varva kål och färs i en ugnssäker form. Låt det översta lagret vara kål. Häll på ölen. Grädda rätten cirka 1 timme i 200 graders ugnsvärme. Lägg över aluminiumfolie om kålpuddingen får för mycket färg. Späd gärna med buljong om för mycket vätska kokar bort.