Du behöver
- 1.5 kg kalvkött bog eller bringa
- vatten
- 2 tsk salt per liter vatten
- 1 st lök skalad gul i klyftor
- 10 st vitpepparkorn
- 5 st kryddpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 3.5 st gelatinblad
- 0.5 tsk kryddpepparkorn finstötta
- 1/2-1 msk ättiksprit
Gör så här
1
Spola av köttet och lägg det i en kastrull. Mät upp (för saltmängden) och häll på så mycket vatten att det täcker köttet. Tillsätt salt, koka upp och skumma av noggrant.
2
Tillsätt lök, pepparkorn och lagerblad. Sjud på svag värme under lock tills köttet lätt lossnar från benen, cirka 1 1/2 timme. Ta upp köttet och låt det svalna lite.
3
Skär loss köttet från ben och rensa bort allt brosk. Lägg tillbaka ben och brosk i kokspadet. Koka det hela utan lock cirka 30 minuter så att spadet får mer smak.
4
Skär under tiden det renskurna köttet i ojämna små tunna skivor och bitar. Sila och spar kokspadet. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5
Mät upp det skurna köttet och blanda med lite drygt samma mängd spad i en kastrull. Låt det hela precis bara koka upp. Rör i de blötlagda gelatinbladen och sjud högst 1 minut. Smaka av med finstött peppar och lite ättikssprit. Kanske behövs mer salt också? Fördela blandningen i (avlånga) formar och låt syltan stå kallt tills den stelnat. Doppa formen som hastigast i hett vatten och stjälp upp syltan.
Ett recept från Ottsjökocken Lars-Göran Larsson.