Du behöver
- 750 g palsternackor
- 3 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- Sås:
- 2 msk smör eller margarin
- 4 msk vetemjöl
- 2 dl palsternacksspad
- 2 dl kaffegrädde eller mjölk
- salt
- vitpeppar
- grovt hackad, färsk mejram
- Att äta till:
- 400 g tunt skivad lever
- kapris
Gör så här
1
Skala och tärna palsternackorna. Lägg tärningarna i kokande, saltat vatten och låt dem sjuda mjuka cirka 10 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Spara spadet.
2
Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Rör i mjölet och låt det fräsa lite. Lyft bort från värmen och häll i spad och grädde. Rör om kraftigt och låt stuvningen koka upp under fortsatt omrörning med ordentlig bottenkänning. Sänk värmen så att stuvningen inte bränner vid. Det räcker att såsen småkokar 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i palsternackstärningarna och blanda i mejram. Låt allt bli hett. Stek den tunnskivade levern i lite matfett. Det räcker nästan att bara vända skivorna i den varma pannan. Strö över kapris då skivorna vänds.
Vill du inte ha lever kan du byta ut den mot frukostkorv, isterband eller liknande.