Du behöver
- 3 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 msk olivolja
- 1 st ägg stort
- 1 dl grahamsmjöl
- 8.5 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 6 msk fetaost smulad
- 2.5 st pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk basilika torkad
- 1 tsk torkad timjan
- 1.5 tsk oregano torkad
- 1 st ägg till pensling
- sesamfrön till dekor
Gör så här
1
Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt olja, ägg, nästan allt mjöl och salt. Arbeta degen smidig och låt den vila en stund.
2
Kavla ut degen till en avlång platta och fördela ost, vitlök och örter. Rulla ihop degen.
3
Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor och ställ dem på snitt-ytorna i smorda och mjölade brödformar, runda eller avlånga. Låt det gärna vara lite glest mellan rullarna så att de kan jäsa ihop till ett stort bröd. Täck med plastfilm. Ställ formarna över natten i kylen, där degen jäser långsamt.
4
Tag fram formarna och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar, tills degen känns luftig. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
5
Värm ugnen till 225 grader och grädda bröden i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
6
Låt bröden svalna en aning i formarna. Lossa dem sedan och låt dem kallna under bakduk.
7
Färska örter går förstås också bra att använda, då kan du ta lite mer.
8
Prova också att röra ut ett paket saffran, lite tomatpuré och en aning chilipasta i deg-vätskan. Då blir brödet orangefärgat och smakar fransk fisksoppa eller såsen “rouille”.
Karin Fransson är köksmästare på Hotell Borgholm på Öland.
Fetaostbrödet kan också bli en bouillabaisselimpa att servera till fisk- och skaldjursrätter. “Jag gör likadan deg, men med degspad av hummerbuljong eller hopkokt kräftspad med krondill”, säger Karin Fransson.