Du behöver
- 1 1/2 kg tjockskuret revbensspjäll
- 1 1/2 liter vatten + 1 1/2 tsk salt
- 2 citrongräs
- 1 tsk hel kryddpeppar
- 1 dl tjock grillsås, t.ex. Bull´s-eye
- 2-3 hela vitlökar
- olja
- gourmetsalt
Gör så här
1
Be att få revbenen knäckta så att biten kan skäras i smala längder efter kokning.
2
Lägg hela köttbiten i kokande, saltat vatten. Koka upp och skumma av. Banka citrongräsen och lägg i vattnet tillsammans med kryddpeppar. Sjud köttet 90 minuter tills det är mört. Prova med en sticka som ska glida lätt genom färdigt kött. Köttsaften som sipprar ut ur stickhålet ska vara klar. Koka inte för länge så att benen lossar från köttet av sig självt.
3
Sätt hela kastrullen i kallt vatten i diskhon. Byt vatten 2-3 gånger så att spad och kött kyls snabbt ner.
4
Ta upp köttet medan det fortfarande är ljummet. Fläk loss köttbitens benfria ovansida från det mörkare köttskiktet där revbenen sitter. Benfria köttbiten delas i tärningar som passar att trä på spett. Biten med revben delas utefter de knäckta benen. Såsa in allt med grillsås och sätt köttet kallt tills det är grilldags.
5
Grilla spjällen 10-12 minuter tills bitarna är genomvarma och har fått stekskorpa. Vänd 2-3 gånger. Grilla spetten varma under ständig vändning.
6
Dela vitlökarna mitt itu. Pensla med olja och lägg på grillen med snittytan neråt. Grilla 4 minuter. Vänd. Pensla igen och och strö på salt. Grilla ytterligare 4 minuter. Peta löken ur skalen med en gaffel och ät till köttet.
Att koka köttet är ett sätt att få ett mört kött för en billigare penning.