Du behöver
- 1 st fänkål strimlad
- 1 dl purjolök skivad
- 1 msk smör eller margarin
- 0.5 dl vatten
- 0.5 tärning grönsaksbuljong
- koljafilé (färsk)
- 1 krm salt
Gör så här
1
Fräs fänkål och purjo tillsammans i smöret en minut i en liten traktörpanna. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka upp och koka 5 minuter under lock på medelvärme.
2
Skär fisken i bitar och lägg dem ovanpå grönsakerna. Strö salt bara på fiskbitarna. Sjud under lock knappt 5 minuter tills bitarna nätt och jämnt är vita rakt igenom. Servera med pressad potatis.
3
Buljongen kan göras simmig med 1 tesked maizena om så önskas.
Tärningar av grönsaksbuljong finns numera med varierande kryddsättningar. Titta i butikshyllan och välj efter eget tycke.
Förvara buljongtärningar i kylskåpet, då behåller de stinget lite längre. Man kan även använda flytande grönsaksfond.