Du behöver
- 6 enkla lammkotletter
- lite olivolja
- ca 1/2 tsk salt
- 1/2 krm nymald svartpeppar
- ca 150 g halloumiost
- Små potatisgratänger:
- 2 medelstora potatisar
- ca 1 dl grovt riven lagrad ost
- ca 1/2 dl fint strimlad purjolök
- ca 1/2 tsk salt
- 1/2-1 krm nymald svartpeppar
- 1 liten finhackad vitlöksklyfta
- 1-1 1/2 dl mjölk och/eller grädde
- Timjansky:
- 1 1/2 dl vatten
- ca 1/2 dl rödvin
- 1 msk kalvfond från flaska
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 tsk brun farin eller honung
- ca 1 msk finhackad färsk timjan
- 1-2 tsk brun maizenaredning
- 1/2 msk smör
Gör så här
1
Potatisgratänger: Sätt ugnen på 225 grader.
2
Skala och skär potatisarna i mycket tunna skivor. Varva skivorna med riven ost och strimlad purjo i två små smorda portionsformar med potatis överst.
3
Rör ut salt, peppar och vitlök i mjölk eller gräddmjölk och fördela blandningen i formarna. Sätt dem på ett fat och placera det i ugnen. Grädda gratängerna cirka 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk och ytan fått lite färg.
4
Timjansky: Blanda allt utom maizenaredning och smör i en kastrull. Koka upp och sjud några minuter.
5
Red av skyn (den ska inte bli för tjock) med maizenaredning. Sila skyn. Hetta upp den som hastigast och vispa i smör precis före servering.
6
Lammkotletter: Skrapa kotletterna rena. Stek dem genomstekta till fin färg i lite olivolja. Strö över salt och peppar.
7
Skär halloumiosten i 4-6 skivor, drygt centimetertjocka. Pensla skivorna med olivolja. Stek eller randgrilla dem i grillpanna.
8
Lägg upp de nystekta kotletterna med stekt/grillad ost, tjocka tomatskivor, svarta oliver och färska timjankvistar. Skeda lite timjansky på varje tallrik.