Kransekakor

Du behöver 250 g marsipan 100 g socker 0.25 dl äggvita Glasyr: florsocker och vatten Gör så här 1 Skär marsipanen i bitar och blanda...


10 portioner

Du behöver

  • 250 g marsipan
  • 100 g socker
  • 0.25 dl äggvita

Glasyr:

florsocker och vatten

Gör så här

1
Skär marsipanen i bitar och blanda med sockret i en mixer eller matberedare. Kör någon minut tills det blandats väl. Man kan också riva marsipanen på rivjärnets grova sida och blanda med sockret.

2
Hetta upp en kastrull vatten på spisen till vattenbad, sätt ner en mindre kastrull i vattnet och lägg i marsipan-sockerblandningen att värmas. Rör med träsked och vänd den, så att den blir genomvarm, men inte het. Rör också i äggvita, lite i taget, medan blandningen ljummas. Obs! ta inte för mycket äggvita, så att massan blir blöt och klibbig. Rör med träsked tills allt blandats väl.

3
Ta upp kastrullen ur vattenbadet och sätt in i kylskåpet cirka 30 minuter. Då går det lättare att forma kakorna.

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Forma till drygt tumstjocka avlånga kakor, 5-6 cm långa. Det går lättast med vattensköljda händer. Tryck till med tummen från båda sidor, så att kakan blir lite toppig – det är den riktiga formen på en kransekaka. Grädda kakorna på bakplåtspapper mitt i ugnen 12-14 minuter.

6
Låt dem kallna. Gör en sockerglasyr och ringla den över varje kaka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top