Du behöver
- 250 g marsipan
- 100 g socker
- 0.25 dl äggvita
Glasyr:
florsocker och vatten
Gör så här
1
Skär marsipanen i bitar och blanda med sockret i en mixer eller matberedare. Kör någon minut tills det blandats väl. Man kan också riva marsipanen på rivjärnets grova sida och blanda med sockret.
2
Hetta upp en kastrull vatten på spisen till vattenbad, sätt ner en mindre kastrull i vattnet och lägg i marsipan-sockerblandningen att värmas. Rör med träsked och vänd den, så att den blir genomvarm, men inte het. Rör också i äggvita, lite i taget, medan blandningen ljummas. Obs! ta inte för mycket äggvita, så att massan blir blöt och klibbig. Rör med träsked tills allt blandats väl.
3
Ta upp kastrullen ur vattenbadet och sätt in i kylskåpet cirka 30 minuter. Då går det lättare att forma kakorna.
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Forma till drygt tumstjocka avlånga kakor, 5-6 cm långa. Det går lättast med vattensköljda händer. Tryck till med tummen från båda sidor, så att kakan blir lite toppig – det är den riktiga formen på en kransekaka. Grädda kakorna på bakplåtspapper mitt i ugnen 12-14 minuter.
6
Låt dem kallna. Gör en sockerglasyr och ringla den över varje kaka.