Kretiskt fruktbröd

Du behöver 50 g jäst 5 dl 37-gradigt vatten 1/2 dl (oliv)olja 2 tsk salt cirka 14 dl vetemjöl Fyllning: 2 dl grovt hackade valnötskärnor...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
    5 dl 37-gradigt vatten
    1/2 dl (oliv)olja
    2 tsk salt
    cirka 14 dl vetemjöl
    Fyllning:
    2 dl grovt hackade valnötskärnor
    2 dl russin
    1 påse (50 g) suckat
    olja att pensla med

Gör så här

1
Lös jästen i vattnet, blanda i olja och salt. Arbeta in det mesta av mjölet, gärna i maskin, tills degen vill släppa bunkens kant. Låt jäsa under bakduk, dragfritt, någon timme.

2
Ta upp degen på mjölad bänk, kavla den smidig och dela den mitt av. Kavla varje halva halvcentimetertjock och lika lång som en 1 1/2-liters brödform. Strö nötter, russin och suckat jämnt fördelat över ytan och rulla ihop degplattorna från kortsidan. Lägg de bägge rullbröden i var sin frikostigt oljad brödform och låt dem jäsa där, under duk, cirka 45 minuter. Pensla brödytorna med olja och grädda bröden i formarna på galler på ugnens botten 20-25 minuter. Ugnen ska hålla 225 grader.

3
Känn med en sticka när bröden är genomgräddade. Ta dem ur formen (grytlappar behövs!) och låt dem få lite färg på ugnsgallret 5 minuter innan de får svalna på kallt galler på köksbänken.


Kommentar:
Godast nygräddat eller nytinat!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top