Du behöver
- 50 g jäst
5 dl 37-gradigt vatten
1/2 dl (oliv)olja
2 tsk salt
cirka 14 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl grovt hackade valnötskärnor
2 dl russin
1 påse (50 g) suckat
olja att pensla med
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet, blanda i olja och salt. Arbeta in det mesta av mjölet, gärna i maskin, tills degen vill släppa bunkens kant. Låt jäsa under bakduk, dragfritt, någon timme.
2
Ta upp degen på mjölad bänk, kavla den smidig och dela den mitt av. Kavla varje halva halvcentimetertjock och lika lång som en 1 1/2-liters brödform. Strö nötter, russin och suckat jämnt fördelat över ytan och rulla ihop degplattorna från kortsidan. Lägg de bägge rullbröden i var sin frikostigt oljad brödform och låt dem jäsa där, under duk, cirka 45 minuter. Pensla brödytorna med olja och grädda bröden i formarna på galler på ugnens botten 20-25 minuter. Ugnen ska hålla 225 grader.
3
Känn med en sticka när bröden är genomgräddade. Ta dem ur formen (grytlappar behövs!) och låt dem få lite färg på ugnsgallret 5 minuter innan de får svalna på kallt galler på köksbänken.
Godast nygräddat eller nytinat!