Du behöver
- 5 dl mjölk
1/2 dl olja
50 g jäst
1/2 dl brun farin
1 msk salt
1 msk mald kummin
1 liter vetemjöl (gärna Special)
1 medelstort ägg
Till formen:
smör eller olja
Gör så här
1
Värm mjölk och olja till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en degbunke och vispa den med degvätskan. Tillsätt socker, salt, kummin och hälften av mjölet. Vispa slätt. Låt jäsa i 30 minuter.
2
Häll i ägget och resten av mjölet. Arbeta 5-10 minuter i maskin eller för hand med slev eller trägaffel. Degen ska vara lös. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller till dubbel storlek.
3
Smörj en 3-liters form som tål ugnsvärme (en hög, rostfri bunke exempelvis).
4
Häll den lösa degen på mjölat bord. Forma den lätt med mjölade händer och släpp den sedan i den smorda bunken. Strö mjöl över degen. Skär ett lätt kryss på ovansidan.
5
Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan brödet i 175 graders ugnsvärme i 1 timme.
6
Brödet går utmärkt att skiva och frysa. Rostat kumminbröd blir en verkligt god “söndagsmacka”.