Kumminbröd med farin

Du behöver 5 dl mjölk 1/2 dl olja 50 g jäst 1/2 dl brun farin 1 msk salt 1 msk mald kummin 1 liter vetemjöl...


1 portion

Du behöver

  • 5 dl mjölk
    1/2 dl olja
    50 g jäst
    1/2 dl brun farin
    1 msk salt
    1 msk mald kummin
    1 liter vetemjöl (gärna Special)
    1 medelstort ägg
    Till formen:
    smör eller olja

Gör så här

1
Värm mjölk och olja till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en degbunke och vispa den med degvätskan. Tillsätt socker, salt, kummin och hälften av mjölet. Vispa slätt. Låt jäsa i 30 minuter.

2
Häll i ägget och resten av mjölet. Arbeta 5-10 minuter i maskin eller för hand med slev eller trägaffel. Degen ska vara lös. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller till dubbel storlek.

3
Smörj en 3-liters form som tål ugnsvärme (en hög, rostfri bunke exempelvis).

4
Häll den lösa degen på mjölat bord. Forma den lätt med mjölade händer och släpp den sedan i den smorda bunken. Strö mjöl över degen. Skär ett lätt kryss på ovansidan.

5
Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan brödet i 175 graders ugnsvärme i 1 timme.

6
Brödet går utmärkt att skiva och frysa. Rostat kumminbröd blir en verkligt god “söndagsmacka”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top