Lamm med klös

Du behöver ca 1 kg lammtunnbringa med ben smör eller olja 1 påse (250 g) torkad, blandad frukt 2 gula lökar, skurna i klyftor 2-3...


4 portioner

Du behöver

  • ca 1 kg lammtunnbringa med ben
  • smör eller olja
  • 1 påse (250 g) torkad, blandad frukt
  • 2 gula lökar, skurna i klyftor
  • 2-3 rejäla klyftor skivad vitlök
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 msk torkad rosmarin eller några kvistar färsk örtkrydda
  • 1-1 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 2 dl saft från apelsin
  • 5-7 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3-4 msk vetemjöl/vatten
  • ca 1/2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2-1 kryddmått kajennpeppar
  • Till garnering:
  • örtkryddor (till exempel rosmarinkvistar)
  • Tillbehör:
  • kokt kålrot, paprika, bröd

Gör så här

1
Skär köttet i lämpliga bitar eller köp färdiga delar. Bryn i stekpanna. Lägg över delarna i en gryta. Bryn den torkade frukten och löksorterna. Lägg över i grytan. Strö över kokosflingor, rosmarin och kryddpeppar.

2
Tillsätt apelsinsaften, vattnet och de smulade buljongtärningarna. Låt alltsammans småkoka tills köttet är mört (cirka 30 minuter).

3
Ta upp köttet. Red av skyn med mjölet utrört i lite vatten. Smaka av med salt, socker och kajennpeppar. Lägg tillbaka köttet och hetta upp.

4
Garnera med rosmarinkvistar eller andra örtkryddor och servera. Som tillbehör passar till exempel kokt kålrot, paprika och bröd.


Kommentar:
Med blandad frukt där aprikoser ingår, blir grytan syrligt frisk i smaken. För den som önskar mer plommonsmak, ta en påse med enbart sådana eller blanda med torkade äppelskivor. Grytan kan även lagas med kyckling i stället för lamm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top