Du behöver
- ca 1 kg lammtunnbringa med ben
- smör eller olja
- 1 påse (250 g) torkad, blandad frukt
- 2 gula lökar, skurna i klyftor
- 2-3 rejäla klyftor skivad vitlök
- 1/2 dl kokosflingor
- 1 msk torkad rosmarin eller några kvistar färsk örtkrydda
- 1-1 1/2 tsk malen kryddpeppar
- 2 dl saft från apelsin
- 5-7 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 3-4 msk vetemjöl/vatten
- ca 1/2 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1/2-1 kryddmått kajennpeppar
- Till garnering:
- örtkryddor (till exempel rosmarinkvistar)
- Tillbehör:
- kokt kålrot, paprika, bröd
Gör så här
1
Skär köttet i lämpliga bitar eller köp färdiga delar. Bryn i stekpanna. Lägg över delarna i en gryta. Bryn den torkade frukten och löksorterna. Lägg över i grytan. Strö över kokosflingor, rosmarin och kryddpeppar.
2
Tillsätt apelsinsaften, vattnet och de smulade buljongtärningarna. Låt alltsammans småkoka tills köttet är mört (cirka 30 minuter).
3
Ta upp köttet. Red av skyn med mjölet utrört i lite vatten. Smaka av med salt, socker och kajennpeppar. Lägg tillbaka köttet och hetta upp.
4
Garnera med rosmarinkvistar eller andra örtkryddor och servera. Som tillbehör passar till exempel kokt kålrot, paprika och bröd.
Med blandad frukt där aprikoser ingår, blir grytan syrligt frisk i smaken. För den som önskar mer plommonsmak, ta en påse med enbart sådana eller blanda med torkade äppelskivor. Grytan kan även lagas med kyckling i stället för lamm.