Lingonbrytkaka

Du behöver 50 g jäst 2 dl vatten 4 dl fint rågmjöl 1/2 tsk salt 150 g smör 1/2 dl strösocker 6 ägg (spar 1...


12 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 6 ägg (spar 1 äggvita till pensling)
  • ca 1 liter vetemjöl
  • Fyllning:
  • 3 dl lingonsylt/rårörda lingon
  • 1/2 dl grovhackade (hassel)nötter
  • Pensling:
  • 1 äggvita (se ovan)

Gör så här

1
Lös jästen i vattnet, tillsätt rågmjöl och salt. Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar omkring 45 minuter.

2
Rör smör och socker pösigt, gärna med elvispen. Vispa äggen. Arbeta ner smörfluff och ägg i rågdegen och tillsätt så det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig på bakbord med resten av mjölet, dela den i två delar.

3
Kavla varje del plåtstor, ca 25×45 cm. Bred på lingonsylt, strö på nötter (kan uteslutas) och rulla från långsidan till en fast “rulltårta”. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar och ställ dem på högkant i två smorda springformar. Låt jäsa under handduk 15 minuter. Pensla bullarnas ovansida med uppvispad äggvita.

4
Grädda i ugnens nedre del ca 25 minuter i 200 graders värme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top