Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl vatten
- 4 dl fint rågmjöl
- 1/2 tsk salt
- 150 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 6 ägg (spar 1 äggvita till pensling)
- ca 1 liter vetemjöl
- Fyllning:
- 3 dl lingonsylt/rårörda lingon
- 1/2 dl grovhackade (hassel)nötter
- Pensling:
- 1 äggvita (se ovan)
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet, tillsätt rågmjöl och salt. Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar omkring 45 minuter.
2
Rör smör och socker pösigt, gärna med elvispen. Vispa äggen. Arbeta ner smörfluff och ägg i rågdegen och tillsätt så det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig på bakbord med resten av mjölet, dela den i två delar.
3
Kavla varje del plåtstor, ca 25×45 cm. Bred på lingonsylt, strö på nötter (kan uteslutas) och rulla från långsidan till en fast “rulltårta”. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar och ställ dem på högkant i två smorda springformar. Låt jäsa under handduk 15 minuter. Pensla bullarnas ovansida med uppvispad äggvita.
4
Grädda i ugnens nedre del ca 25 minuter i 200 graders värme.