Du behöver
- 2 l lingon (ca 1 kg)
- 5 dl vatten
- 5.5 dl strösocker (425-510 g) per liter avrunnen saft
- 1 st natriumbensoat rågat krm per liter avrunnen saft
Gör så här
1
Se till att bären är fräscha och skölj dem väl. Annars håller sig inte saften. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i bären och låt koka 10 minuter. Kläm sönder bären mot grytans kanter. Häll massan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter. Mät saften.
2
Blanda i sockret och låt saften koka 5-10 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma saften. Rör ut konserveringsmedlet i lite av den heta saften och tillsätt detta under omrörning.
3
Häll upp saften på rena, varma flaskor. Fyll ända upp och tillslut väl. Låt den kallna och förvara den mörkt och svalt.
Det här receptet får du på köpet när du gör lingongelé – för till gelé behöver du ha avrunnen osötad saft. Det du inte vill göra gelé av blir gott att söta till dryck.
Om det ska heta lingondricka eller -saft spelar ingen roll. Ofta är recepten identiska. Den koncentrerade saften kan du späda med vatten eller mineralvatten. Till måltider passar den lite mer spädda varianten bäst. Gärna med en citronskiva i.