Du behöver
- 1/2 förpackning torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl special
1 tsk ljus sirap
1/2 dl kesella gourmet
1 hackad gul lök, mjukstekt
4 1/2 dl vatten
Gör så här
1
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter sirap, kesella och lök. Ljumma vattnet till 40 grader och häll i. Arbeta till en fast deg. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut 20 bullar. Lägg på papprad eller smord plåt och jäs ytterligare 30 minuter. Pudra över med vetemjöl och grädda i 225 grader varm ugn i 7-8 minuter.
2
Servera med olivolja, mixad med basilika, gräslök och salt.
Pernilla Lundfall från Alingsås vann 1997 års upplaga av Wilhelmina-tävlingen för professionella, kvinnliga matlagare. Hennes vinnande meny bestod av liten rostbiffsstek, korngrynstimbal med mangold, pärllök och karljohansvamp, lök- och kesellabrödet, samt dessert i form av päron fyllda med vit chokladkräm, havreflarn, vaniljpudding och skogsbärssås.