Du behöver
- 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
100 g smör
knappt 1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 äggula
Fyllning:
250 g getmesost
250 g kesella
3 1/2 dl florsocker
2 dl crème fraîche
3 äggulor
3/4 dl vetemjöl
4 äggvitor
Gör så här
1
Arbeta gryn, mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa med elvispens degkrokar. Tillsätt en äggula och arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, gärna en med plastbelagd inneryta. Degen ska täcka botten och gå ända upp på kanten. Fixera degkanten mot formen med alfolieremsor, nagga botten och förgrädda tårtskalet 10 minuter på understa falsen i 200 grader varm ugn. Låt svalna, ta bort folien.
2
Riv mesosten grovt på vanligt rivjärn, blanda den i en stor bunke med kesella, siktat florsocker, crème fraîche, äggulor och siktat mjöl. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria redskap, vänd ner skummet i fyllningssmeten. Häll den luftiga fyllningen i tårtskalet och grädda på nedersta falsen i 175 grader varm ugn i 50-60 minuter, tills fyllningen stannat och fått gyllenbrun färg. Servera tårtan kyld, med vispad grädde eller crème fraîche till.
3
Kan stå flera dagar i kylen.