Mesosttårta

Du behöver 1/2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 100 g smör knappt 1/2 dl strösocker 1 krm salt 1 äggula Fyllning: 250 g getmesost 250...


12 portioner

Du behöver

  • 1/2 dl havregryn
    2 dl vetemjöl
    100 g smör
    knappt 1/2 dl strösocker
    1 krm salt
    1 äggula
    Fyllning:
    250 g getmesost
    250 g kesella
    3 1/2 dl florsocker
    2 dl crème fraîche
    3 äggulor
    3/4 dl vetemjöl
    4 äggvitor

Gör så här

1
Arbeta gryn, mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa med elvispens degkrokar. Tillsätt en äggula och arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, gärna en med plastbelagd inneryta. Degen ska täcka botten och gå ända upp på kanten. Fixera degkanten mot formen med alfolieremsor, nagga botten och förgrädda tårtskalet 10 minuter på understa falsen i 200 grader varm ugn. Låt svalna, ta bort folien.

2
Riv mesosten grovt på vanligt rivjärn, blanda den i en stor bunke med kesella, siktat florsocker, crème fraîche, äggulor och siktat mjöl. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria redskap, vänd ner skummet i fyllningssmeten. Häll den luftiga fyllningen i tårtskalet och grädda på nedersta falsen i 175 grader varm ugn i 50-60 minuter, tills fyllningen stannat och fått gyllenbrun färg. Servera tårtan kyld, med vispad grädde eller crème fraîche till.

3
Kan stå flera dagar i kylen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top