Du behöver

  • 3 dl kornmjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 dl olja
  • 225 g messmör (1/2 burk à 450 g)
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl (gärna Special)
  • 2 tsk salt

Gör så här

1
Koka en lös gröt på kornmjöl, vatten och mjölk. Rör ner olja och messmör. Låt svalna till cirka 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en degbunke och vispa den slät med degvätskan.

2
Rör ner 3-4 dl av vetemjölet och låt allt jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter).

3
Tillsätt saltet och arbeta ner så mycket vetemjöl att det blir en ganska lös men hanterlig deg. Låt jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter).

4
Dela degen i cirka 15 bitar. Forma till avlånga platta bröd. Placera dem på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare en gång till dubbel storlek.

5
Grädda bröden i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.


Kommentar:
Ett typiskt norrländskt bröd. Perfekt som pålägg är en trave rökt renkött eller hamburgerkött, pepparrotsgrädde och några sallatsblad.