Norska fiskekaker

Du behöver 400 g koljafilé eller torskfilé, 400 g skinn- och benfri 1.5 tsk salt 2.5 dl mjölk (Använd den minsta mängden till fryst fisk)...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g koljafilé eller torskfilé, 400 g skinn- och benfri
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 dl mjölk (Använd den minsta mängden till fryst fisk)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 1 krm muskot (stött)
  • matfett till stekning

Gör så här

1
Mixa filéerna tillsammans med salt i matberedare tills fisken är finfördelad. Tillsätt hälften av mjölken och mixa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken samt margarin, potatismjöl och muskotblomma. Mixa tills smeten är väl blandad, men överarbeta inte.

2
Värm matfett i en stekpanna på medelvärme. Forma bullar av smeten med en fuktad matsked mot fuktad kupad handflata. Lägg bullarna i stekpannan vartefter. Bryn och stek fiskekakerna cirka 5 minuter på var sida.

3
Servera de varma fiskekakerna med klyftpotatis och ostgratinerade broccolibuketter.

4
Klyftpotatis: Hetta upp en långpanna i 225 grader varm ugn. Lägg i matfett och skalad klyftad potatis. Det tar cirka 25 minuter att få den färdig.

5
Ostgratinerade broccolibuketter: Koka broccolin knappt mjuk i saltat vatten. Lägg den i en ugnssäker form. Strö över riven (Jarlsberg)ost. Låt broccolin bli varm igen och få fin färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top