Du behöver
- 20 st tomater torkade
- rosmarinblad
- mejram
- timjan
- 1 st vitlöksklyfta (halverad)
- olivolja
- 1 st röd chilifrukt
- 1 st grön chilifrukt
Gör så här
1
Så här torkar man tomater: Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, lägg ett galler på plåten och ytterligare ett bakplåtspapper på gallret.
2
Halvera tomaterna och lägg dem på gallret med skinnsidan neråt. Låt dem torka i 60-70 gradig ugnsvärme ca ett halvt dygn med ugnsluckan på glänt. Vänd därefter tomaterna och lägg dem med skinnsidan uppåt.
3
Pricka tomaterna med en liten sticka och fortsätt torka dem i samma värme ytterligare ett halvt dygn.
4
Tomaterna blir godast om man låter dem torka till katrinplommonkonsistens. Tomaterna håller sig i ett år i skafferiet förutsatt att de är helt torra. Ska de ätas inom en vecka torkas de endast mjuksega och bör då förvaras i kylen.
5
Om tomaterna är helt torra måste de blötläggas (men bara en liten stund) innan de marineras så att de blir lagom mjuka.
6
Lägg fyra tomater, några torkade rosmarinblad/kvistar, mejram, timjan, och den halverade vitlöken i en glasburk. Använd kryddor som torkat om inläggningen ska förvaras mer än ett par veckor. Med färska kryddor i bildas lätt bakterier.
7
Häll över olivolja och fortsätt att varva ingredienserna tätt och se till att allt täcks av olja.
8
Lägg också i de båda chilifrukterna. Ta bort vitlöken efter två dygn. Låt det hela stå mörkt och svalt minst en vecka innan du provsmakar. Håller cirka ett år men smakar godast de första månaderna.
9
De marinerade tomaterna passar bra till rökt kött, i potatissallad, grönsallad och i pastasås.
Margaretha Oscarsson är trädgårdsmästare i Bäckdalen utanför Båstad.