Päronkaka

Du behöver Deg: 3 dl mjölk 50 g margarin mjukt 2 msk strösocker 2 st ägg 50 g jäst 8.5 dl vetemjöl Fyllning: 3 st...


12 portioner

Du behöver

Deg:

3 dl mjölk
50 g margarin mjukt
2 msk strösocker
2 st ägg
50 g jäst
8.5 dl vetemjöl

Fyllning:

3 st päron
2 msk aprikosmarmelad
2.5 tsk kanel malen

Gör så här

1
Ljumma mjölken, klicka ner margarinet, tillsätt socker och ägg. Smula ner jästen och arbeta in mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen 30 minuter. Dela under tiden päronen i halvor. Skala dem och gröp ut kärnhusen med en tesked.

2
Smörj en rund form (24 cm diameter) med löstagbar kant. Dela degen i två, den ena biten en aning större än den andra. Kavla ut den största och kläd formens botten och kant. Bred ut aprikosmarmeladen på degbottnen. Lägg i päronhalvorna med den rundade sidan upp. Strö kanel över. Kavla ut den andra degbiten och lägg den som ett lock över päronen. Ställ att jäsa i 15 minuter. Grädda kakan på galler i botten av ugnen i 200 grader. Efter 20 minuter tas kakan ur formen och får grädda på plåt ytterligare 25 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad. Dofta florsocker över och servera kakan ljummen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top