Du behöver
- Pajdeg:
- 125 g smör eller margarin
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 3 msk strösocker
- 1 äggula
- (1-2 msk kallt vatten)
- Fyllning:
- 4-5 persikor
- 3 ägg
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 påse flagad mandel (50 g)
Gör så här
1
Hacka ihop matfettet med mjöl, salt och socker till en smulig massa och knåda snabbt ihop till en deg med äggula och eventuellt 1-2 msk kallt vatten. Använd gärna matberedare.
2
3
Kavla ut på mjölat bord och tryck ut i en smord form med löstagbar kant (24-25 cm i diameter). Nagga pajskalet i botten med en gaffel och ställ formen i kylskåp 15 minuter.
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
6
Halvera persikorna, ta ur kärnorna och skär dem i klyftor. Vispa ihop ägg, grädde, socker och vaniljsocker i en skål.
7
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 7-8 minuter. Ta ut det, lägg persikoklyftorna i pajskalet och slå på ägg-gräddeblandningen.
8
9
Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter tills den är guldgul. Strö över mandelflagorna när det är 10 minuter kvar av gräddningstiden.