Persikopaj

Du behöver Pajdeg: 125 g smör eller margarin 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 3 msk strösocker 1 äggula (1-2 msk kallt vatten) Fyllning:...


8 portioner

Du behöver

  • Pajdeg:
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula
  • (1-2 msk kallt vatten)
  • Fyllning:
  • 4-5 persikor
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 påse flagad mandel (50 g)

Gör så här

1
Hacka ihop matfettet med mjöl, salt och socker till en smulig massa och knåda snabbt ihop till en deg med äggula och eventuellt 1-2 msk kallt vatten. Använd gärna matberedare.

2

3
Kavla ut på mjölat bord och tryck ut i en smord form med löstagbar kant (24-25 cm i diameter). Nagga pajskalet i botten med en gaffel och ställ formen i kylskåp 15 minuter.

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5

6
Halvera persikorna, ta ur kärnorna och skär dem i klyftor. Vispa ihop ägg, grädde, socker och vaniljsocker i en skål.

7
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 7-8 minuter. Ta ut det, lägg persikoklyftorna i pajskalet och slå på ägg-gräddeblandningen.

8

9
Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter tills den är guldgul. Strö över mandelflagorna när det är 10 minuter kvar av gräddningstiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top