Du behöver
- Karamell:
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl osaltad pistaschmandel
- 1/2 dl skållad sötmandel
- Parfait:
- 3 äggulor
- 1 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk amaretto (italiensk mandellikör)
- Garnering:
- Hackad pistaschmandel
Gör så här
1
Smält sockret långsamt i en stekpanna tills det blir ljusbrunt. Häll i skållade hela sötmandlar och pistaschmandlar. Rör runt lite grann. Stjälp upp mandelsmeten på ett smörpapper. Låt det stelna och hacka det sedan i små bitar. Tänk på att spara lite till garneringen. Vispa grädden hårt. Vispa äggulor med strösocker vitt och pösigt. Vänd ner äggsmeten i vispgrädden, försiktigt. Tillsätt mandelhack och likör.
2
Fördela blandningen, allt i en form eller i 4 portionsformar. Täck med plastfilm eller folie. Frys minst fyra timmar. Tag fram en liten stund före servering.
3
Garnera med hackad pistaschmandel.
Pistaschmandeln är vackert grön under skalet och bör inte bytas ut.