Plönningeskolans knäckebröd

Du behöver 25 g jäst 2 dl vatten (37 grader) 0.5 dl olja 0.5 tsk salt 1 msk anis fänkål eller brödkrydda 3 dl grovt...


10 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten (37 grader)
  • 0.5 dl olja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk anis fänkål eller brödkrydda
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • vetemjöl ca 3 dl

Till utbakning:

grovt rågmjöl

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader.

2
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av det fingervarma vattnet och häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt olja (eller smält matfett), salt, stötta kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta ihop det hela till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.

3
Ta upp degen på lätt mjölad bakbänk. Forma degen till en längd och skär den i 10 bitar. Låt dem ligga under bakduk i väntan på att bli kavlade.

4
Strö rikligt med grovt rågmjöl på bakbänken. Ta en degbit i taget och vänd den i rågmjölet. Kavla ut den först med slät kavel, sedan med kruskavel till en mycket tunn, rund kaka, 28-30 cm i diameter.

5
Borsta av överflödigt mjöl från varje kaka och lägg dem efter hand på plåtar eller bakplåtspapper. Gör ett hål i mitten på varje kaka med ett litet runt mått. Det går lätt att lyfta dem med en stekspade.

6
Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem sedan torrt i stor burk med lock.


Kommentar:
När Gunnel Larsson från Hushållningssällskapet i Halland fick veta hur mycket jag uppskattade det goda bröd hon bakat, lovade hon att skicka receptet. Vilket härmed förmedlas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top