Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl vatten (37 grader)
- 0.5 dl olja
- 0.5 tsk salt
- 1 msk anis fänkål eller brödkrydda
- 3 dl grovt rågmjöl
- vetemjöl ca 3 dl
Till utbakning:
grovt rågmjöl
Gör så här
1
Sätt ugnen på 250 grader.
2
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av det fingervarma vattnet och häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt olja (eller smält matfett), salt, stötta kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta ihop det hela till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
3
Ta upp degen på lätt mjölad bakbänk. Forma degen till en längd och skär den i 10 bitar. Låt dem ligga under bakduk i väntan på att bli kavlade.
4
Strö rikligt med grovt rågmjöl på bakbänken. Ta en degbit i taget och vänd den i rågmjölet. Kavla ut den först med slät kavel, sedan med kruskavel till en mycket tunn, rund kaka, 28-30 cm i diameter.
5
Borsta av överflödigt mjöl från varje kaka och lägg dem efter hand på plåtar eller bakplåtspapper. Gör ett hål i mitten på varje kaka med ett litet runt mått. Det går lätt att lyfta dem med en stekspade.
6
Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem sedan torrt i stor burk med lock.
När Gunnel Larsson från Hushållningssällskapet i Halland fick veta hur mycket jag uppskattade det goda bröd hon bakat, lovade hon att skicka receptet. Vilket härmed förmedlas.