Du behöver
- 7 dl vatten
- 2 msk honung
- 1/2 dl olja
- 250 g (4-5 st) råa, grovt rivna potatisar
- 2 fint hackade vitlöksklyftor
- 1 msk salt
- 50 g jäst
- ca 19 dl vetemjöl (gärna Special)
Gör så här
1
Värm vatten, honung, olja, potatis, vitlök och salt till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en degbunke och vispa den slät med degvätskan. Arbeta ner så mycket mjöl att det blir en lös men hanterbar deg. Jäs den till dubbel storlek.
2
Häll ut degen på bakbordet. Knåda inte. Dela den i 8 bitar och rulla varsamt ut bitarna till cirka 35 cm långa bröd. Placera längderna på bakplåtspapper. Skär några skåror i bröden.
3
Grädda dem, en plåt i taget, utan vidare jäsning i 250 graders ugnsvärme cirka 10 minuter eller tills bröden känns färdiggräddade.
Perfekt att njuta av medan den örtmarinerade kycklingen med tomatris tillagas. (Klicka på rubriken nedan för recept.)