Du behöver
- 7.5 st potatis (ca 750 g)
- 2 st ägg
- 2.5 dl mellangrädde
- 1 dl gratängost riven
- 1 dl persilja hackad och gräslök
- 1 tsk salt
- svartpeppar ca 1 krm från kvarn
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 1 msk smör eller margarin
Gör så här
1
Skala, skölj och skiva potatisen tunt (i matberedare). Vispa äggen, blanda i grädde och ost. Tillsätt kryddgrönt, salt, peppar och vitlök.
2
Lägg potatisskivorna i äggblandningen.
3
Smöra en liten, avlång bakform (1 liter). Klipp till och lägg i ett smörgåspapper så att det precis bara täcker formens botten. Smöra papprets ovansida.
4
Ta upp potatisskivorna och lägg dem lager på lager i formen. Tryck till mellan varje varv. Häll över resten av äggsmeten.
5
Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, cirka 1 timme och 15 minuter. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.
6
Låt patén stå någon kvart och stjälp sedan upp den på en skärbräda.
7
Skär patén i drygt centimetertjocka skivor.
Servera till gorgonzolastekt fläskfilé.