Potatispaté

Du behöver 7.5 st potatis (ca 750 g) 2 st ägg 2.5 dl mellangrädde 1 dl gratängost riven 1 dl persilja hackad och gräslök 1...


4 portioner

Du behöver

  • 7.5 st potatis (ca 750 g)
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 1 dl gratängost riven
  • 1 dl persilja hackad och gräslök
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar ca 1 krm från kvarn
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1 msk smör eller margarin

Gör så här

1
Skala, skölj och skiva potatisen tunt (i matberedare). Vispa äggen, blanda i grädde och ost. Tillsätt kryddgrönt, salt, peppar och vitlök.

2
Lägg potatisskivorna i äggblandningen.

3
Smöra en liten, avlång bakform (1 liter). Klipp till och lägg i ett smörgåspapper så att det precis bara täcker formens botten. Smöra papprets ovansida.

4
Ta upp potatisskivorna och lägg dem lager på lager i formen. Tryck till mellan varje varv. Häll över resten av äggsmeten.

5
Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, cirka 1 timme och 15 minuter. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.

6
Låt patén stå någon kvart och stjälp sedan upp den på en skärbräda.

7
Skär patén i drygt centimetertjocka skivor.


Kommentar:
Servera till gorgonzolastekt fläskfilé.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top