Potatis/zucchinigratäng

Du behöver 1 kg potatis zucchini ca 250 g 2 dl mellangrädde 27 % salt vitpeppar 100 g ost något lagrad Gör så här 1...


6 portioner

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • zucchini ca 250 g
  • 2 dl mellangrädde 27 %
  • salt vitpeppar
  • 100 g ost något lagrad

Gör så här

1
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den i kallt vatten. Skiva också zucchinin mycket tunt. Använder du squash som är stor måste skivorna delas för att bli lika stora som potatisskivorna.

2
Låt potatisen rinna av väl, gärna på en handduk. Lägg potatisskivor som taktegel i en ring längs kanten på en smord, ugnssäker låg form. Nästa ring ska läggas av zucchini. Så en potatisring igen osv. Strö över salt och peppar. Slå på grädden. Strö över riven ost.

3
Täck formen med alfolie och grädda i undre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Ta av folien och öka temperaturen till 225 grader. Fortsätt att grädda tills potatisen är mjuk och rätten fått fin färg, ca 15 min. När gratängen är färdig ser den fortfarande blöt ut. Den vinner på att stå minst 30 minuter, eller längre, så att potatisen får möjlighet att dra åt sig vätskan.

4
Värm gratängen igen om den skulle bli för sval innan den ska fram på bordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top