Pressylta

Du behöver fläsklägg ca 1 1/2 kg färsk eller rimmad kalvbog ca 1 kg Till kokningen: 2 tsk salt per liter vatten 1 st gul...


0 portioner

Du behöver

  • fläsklägg ca 1 1/2 kg färsk eller rimmad
  • kalvbog ca 1 kg

Till kokningen:

2 tsk salt per liter vatten
1 st gul lök
0.5 tsk kryddpepparkorn
0.5 tsk vitpepparkorn
1 st lagerblad
3 st persiljestjälk

Till hopläggningen:

1 st stekpåse
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar krossad
1 tsk kryddpeppar krossad
2 tsk gelatinblad eller pulver
2.5 dl kokspad

Gör så här

1
Lägg fläsklägg och kalvkött i en rymlig gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker köttet. Salta, koka upp och skumma. Lägg i skalad och klyftad lök, pepparkorn, lagerblad och persiljestjälkar. Koka under lock på svag värme tills köttet kan lossas från benen, cirka 1 1/2 timme.

2
Ta upp köttet. Skär loss svålen från läggen. Skär bort eventuellt fett från svålen, men spara det. Mal eller mixa svålen. Skär fläsk- och kalvkött i jämntjocka skivor. Lägg det var för sig.

3
Sila kokspadet.

4
Knyt noga ihop bottnen på en stekpåse så att den blir alldeles tät. Placera den i en skål som stöder påsen. Varva fläsk- och kalvkött i påsen. Vill du ha med lite av fettet kan du “smyga” in det mellan lagren samtidigt som du saltar och pepprar. Strö även mald svål emellan som bindemedel.

5
Blanda gelatinpulvret i 2 1/2 dl av kokspadet och häll det över köttlagren i påsen. Bind ihop påsen väl så att den blir tät.

6
Lägg försiktigt ner påsknytet i kokande vatten och låt det sakta sjuda 15 minuter. Lyft upp syltan ur vattnet med hjälp av en stor träsked eller slev och lägg den i en djup tallrik och lägg en annan tallrik över. Ställ en lätt tyngd ovanpå och låt syltan kallna.

7
Ta bort stekpåsen och skär syltan i fina skivor att ätas direkt, eller i bitar som kan vara lämpliga att frysa in. Syltan går lätt att skära i skivor efter det att den tinat.


Kommentar:
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!
Syltan blir saftig och god därför att buljongen stannar kvar inuti syltan när den “pressas”. Har du riklig tillgång till vilt kan du använda kött från älg eller rådjur i stället för kalvkött. Väljer du rimmad fläsklägg så minska lite på saltet då syltan läggs ihop.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top