Du behöver
- 1-2 finstrimlade purjolökar (= 6 dl)
- 250 g keso eller kesella
- 3 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde, 15 %
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- Tillbehör:
- purjoringar, sallatsblad
- citronskivor, dillkvistar
- rökt fisk
Gör så här
1
Pensla små formar, eller tjocka koppar, med smält matfett. Förväll purjon i kokande saltat vatten 1 min. Kyl med kallt vatten och låt rinna av väl. Blanda ingredienserna i en mixer och kör allt till en jämn massa. Bitar av löken ska finnas kvar.
2
Fördela smeten i formarna. Ställ dem i långpanna med hett vatten i och grädda mitt i 225 grader varm ugn tills de blivit fasta. det tar ca 20 min. Lyft formarna ur pannan. Låt stå ca 15 min. innan de stjälps upp.
3
Kan lagas i god tid och ljummas i 175 grader, eller mycket försiktigt i mikron. Lägg dem på tallrikar tillsammans med skivor av rökt lax. (Annan rökt fisk eller kött passar också till.)
4
Garnera med purjoringar, sallatsblad och dillkvistar.