Rabarberknyten

Du behöver 2 st smördegsplattor Fyllning: 200 g rabarber 120 g mandelmassa 2 st ägg 1 dl strösocker citron finrivet skal av 1 Pensling: 1...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st smördegsplattor

Fyllning:

200 g rabarber
120 g mandelmassa
2 st ägg
1 dl strösocker
citron finrivet skal av 1

Pensling:

1 st ägg

Myntasås:

1 dl strösocker
0.5 dl vatten
25 g pepparmynta färsk

Vaniljyoghurt:

2 dl matlagningsyoghurt
0.5 st vaniljstång färsk

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i små tärningar. Riv mandelmassan grovt. Blanda rabarber, mandelmassa, ägg, socker och citronskal. Dela smördegsplattorna på mitten. Kavla ut varje rektangel en aning på lätt mjölat bakbord. Fördela fyllningen i mitten på varje smördegsbit. Nyp ihop degen till ett litet knyte. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla dem med hopvispat ägg. Grädda dem i 20-25 minuter tills de fått fin färg.

2
Servera dem ljumma med myntasås och vaniljyoghurt.

3
Myntasås: Koka ihop socker och vatten i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna. Mixa sockerlagen och myntan i en matberedare till en slät sås. Sila den. Lägg en tunn rand runt knytet.

4
Vaniljyoghurt: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i två timmar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kornen. Rör ner dem i yoghurten. Spritsa runt rabarberknytet eller servera den som en klick till.


Kommentar:
Malin Landqvist & Lotta Seipel drev krogen Format på Skeppsholmen i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top