Du behöver
- 300 g purjolök
- 300 g morötter
- 300 g räkor (1 kg med skal)
- 5 dl fiskbuljong eller 4 dl buljong
- salt
- vitpeppar
- 1.5 msk pressad citronsaft
- strösocker
- 2 msk smör mjukt
- 2 msk vetemjöl
- 1 st äggula
- 1 dl kaffegrädde 12 %
- 0.5 st gräslök knippa
Att äta till:
kokt ris
brytbröd
Gör så här
1
Ansa purjon och skär den i halvcentimetertjocka ringar. Skala och skiva morötterna. Skala eventuellt räkorna och förvara dem i kylskåp.
2
Koka upp buljong (och vin om så önskas). Tillsätt salt, peppar, citronsaft och en nypa socker. Lägg i purjo- och morotsskivor. Låt koka cirka 5 minuter.
3
Rör ihop matfett och mjöl. Klicka ner den i buljongen och rör om. Låt koka cirka 3 minuter. Blanda äggula och grädde och tillsätt det strax före serveringen, liksom räkorna och klippt gräslök.
4
Låt inte ragun koka med ägg och räkor i. Ägget skär sig (blir flockigt) och räkorna blir sega.