Du behöver
- 1 bit (250 g) rökt kalkonbröst eller kasslerskivor som bräcks
- 1 burk rödkål
- Kall valnötssås:
- 50 g valnötskärnor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 liten gul lök
- 1/2 dl vatten + 2 tsk kycklingfond
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 krm malen kanel
- 1 udd malen kryddnejlika
- 3 droppar tabasco
- 1 msk finhackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
Gör så här
1
Skär köttet i skivor. Värms i mikron eller med en sked vatten i en liten kastrull. Värm rödkålen.
2
Såsen: Mixa nötkärnorna i matberedare med vitlök och salt. Tillsätt hackad lök och späd med vatten, fond och vinäger. Mosa till en klicktjock sås. Smaka av med kanel, nejlika, tabasco och mynta.
3
Lägg köttet ovanpå rödkålen och klicka sås på toppen.
Spara eventuella rester av valnötterna i frysen så att de inte härsknar så fort.
Såsen kan smaksättas med annan fond och olika sorters vinäger för att passa andra kött- eller fiskrätter. Såsen blir slätare med stavmixer.