Romostron

Du behöver 6 ostron Sås: 1 schalottenlök 1/2 dl vitt vin 50 g osaltat smör 1 tsk pressad citron salt, peppar Garnityr: 10 cm gurka...


6 portioner

Du behöver

  • 6 ostron
  • Sås:
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 dl vitt vin
  • 50 g osaltat smör
  • 1 tsk pressad citron
  • salt, peppar
  • Garnityr:
  • 10 cm gurka
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 50 g sik- eller laxrom

Gör så här

1
Börja med såsen, som du kan göra helt klar och ställa undan till strax före servering.

2
Skala och finhacka löken. Koka upp hacket med vinet i en liten såskastrull. Koka det häftigt tills hälften av vinet återstår.

3
Skär smörbiten i tärningar. Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt såsen stå och dra i cirka en kvart. Smaka sedan av med pressad citron, salt och peppar.

4
Så till gurkan. Skala, kärna ur och skär den i halvcentimeterbreda, 5 cm långa strimlor. Koka dem i vattnet med smör. De ska bara bli varma – inte sladdriga.

5
Öppna ostronen och häll spadet i dem i en kastrull. Ta ur ostronen från skalen och rengör skalen ordentligt. Koka upp ostronen i sitt eget spad, max 1 minut!

6
Lägg lite varma gurkstrimlor i botten av skalet, där ovanpå ett ostron och lite varm smörsås. Toppa med rom och någon gurkstrimla.

7
Serveras à la minute – det vill säga genast! Ett litet mjukt, vitt kuvertbröd att suga upp såsen med hör till!


Kommentar:
Smörsåsen och gurkstrimlorna kan förberedas. Resten görs minuterna före servering!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top