Du behöver
- 6 ostron
- Sås:
- 1 schalottenlök
- 1/2 dl vitt vin
- 50 g osaltat smör
- 1 tsk pressad citron
- salt, peppar
- Garnityr:
- 10 cm gurka
- 1/2 dl vatten
- 1 msk smör
- 50 g sik- eller laxrom
Gör så här
1
Börja med såsen, som du kan göra helt klar och ställa undan till strax före servering.
2
Skala och finhacka löken. Koka upp hacket med vinet i en liten såskastrull. Koka det häftigt tills hälften av vinet återstår.
3
Skär smörbiten i tärningar. Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt såsen stå och dra i cirka en kvart. Smaka sedan av med pressad citron, salt och peppar.
4
Så till gurkan. Skala, kärna ur och skär den i halvcentimeterbreda, 5 cm långa strimlor. Koka dem i vattnet med smör. De ska bara bli varma – inte sladdriga.
5
Öppna ostronen och häll spadet i dem i en kastrull. Ta ur ostronen från skalen och rengör skalen ordentligt. Koka upp ostronen i sitt eget spad, max 1 minut!
6
Lägg lite varma gurkstrimlor i botten av skalet, där ovanpå ett ostron och lite varm smörsås. Toppa med rom och någon gurkstrimla.
7
Serveras à la minute – det vill säga genast! Ett litet mjukt, vitt kuvertbröd att suga upp såsen med hör till!
Smörsåsen och gurkstrimlorna kan förberedas. Resten görs minuterna före servering!