Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl rågsikt
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
- 1/2 dl vatten
- 1 1/2 tsk rosépeppar
- 1 msk strösocker
- 2 fasta, syrliga äpplen
Gör så här
1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med svalnat fett och vätska.
2
Krossa rosépepparkornen fint med sockret i en mortel, lägg pulvret i en plastpåse. Skala, ta ur och klyfta äpplena, lägg klyftorna i kryddpåsen och skaka om.
3
Slå kaksmeten i smord och bröad rund 2-litersform. Stick ner äppelklyftorna i stiligt mönster. Grädda i nedre delen av 175 grader varm ugn cirka 40 minuter, tills kakan är genombakt och lossar från kanten. Stjälp upp och och låt gärna stå över natt. Servera med vispgrädde eller vaniljsås.
Rut Nilssons äppelkaka är en av finalisterna i Icakurirens äppelkaketävling.