Rovaldslimpa

Du behöver Första dagen: 6 dl vatten 1/2 msk salt 1/2 msk ättiksprit 7 1/2 dl fint rågmjöl 2 tsk fänkål Bakdagen: 1 1/2 dl...


2 portioner

Du behöver

  • Första dagen:
  • 6 dl vatten
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 msk ättiksprit
  • 7 1/2 dl fint rågmjöl
  • 2 tsk fänkål
  • Bakdagen:
  • 1 1/2 dl outspädd apelsinjuice
  • 1/2 dl olja
  • 50 g jäst
  • 2 msk mörk sirap
  • ca 1,3 liter vetemjöl special

Gör så här

1
Koka upp vatten, salt och ättiksprit. Blanda rågmjölet med stött fänkål. Häll den heta vätskan över mjölblandningen och rör om. Täck och låt stå till nästa dag.

2
Värm juicen och oljan till 37 grader. Rör ut jästen i deg-

3
vätskan och tillsätt sirap. Rör ner det i första dagens deg. Häll i vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen och låt jäsa övertäckt cirka 1 timme.

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Forma två limpor, skåra med vass kniv och låt dem jäsa 40 minuter på plåt. Grädda limporna längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Låt dem svalna under bakduk.


Kommentar:
Receptet kommer från Bakstugan i När på Gotland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top