Du behöver
- Första dagen:
- 6 dl vatten
- 1/2 msk salt
- 1/2 msk ättiksprit
- 7 1/2 dl fint rågmjöl
- 2 tsk fänkål
- Bakdagen:
- 1 1/2 dl outspädd apelsinjuice
- 1/2 dl olja
- 50 g jäst
- 2 msk mörk sirap
- ca 1,3 liter vetemjöl special
Gör så här
1
Koka upp vatten, salt och ättiksprit. Blanda rågmjölet med stött fänkål. Häll den heta vätskan över mjölblandningen och rör om. Täck och låt stå till nästa dag.
2
Värm juicen och oljan till 37 grader. Rör ut jästen i deg-
3
vätskan och tillsätt sirap. Rör ner det i första dagens deg. Häll i vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen och låt jäsa övertäckt cirka 1 timme.
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Forma två limpor, skåra med vass kniv och låt dem jäsa 40 minuter på plåt. Grädda limporna längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Låt dem svalna under bakduk.
Receptet kommer från Bakstugan i När på Gotland.